top of page

Componist

Het werk van Jeppe Moulijn laat zich omschrijven als expressief, rijk aan instrumentale kleur, gedetailleerd en toegankelijk zonder hier doelbewust naar te streven. In veel van zijn werken speelt de menselijke stem en de poëzie een belangrijke rol. Soms raakt zijn werk aan de actualiteit in bijvoorbeeld MusiXbox, een muziekverhaal voor kinderen over een jongetje dat in zijn computerspellen onverwacht de sleutel vindt tot het openen van zijn muzikale fantasie of in Ishmael en Isaac, een koorwerk waarin het Bijbelse schisma tussen het Joodse en het Palestijnse volk aan bod komt. Maar vooral is Moulijns werk doordesemd van zijn jarenlange ervaring als dirigent, en daarmee van een muzikale traditie van Bach tot heden.

Jeppe Moulijn studeerde compositie bij Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij kreeg instrumentatielessen van Louis Andriessen en muziektheorie van Theo Verbeij. Hij schrijft vaak in opdracht: Voor het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch 2012 schreef hij het verplichte werk. Ook voor het internationale hoornconcours van het Nederlands Hoornisten Genootschap in 2017 schreef hij het verplichte werk voor hoorn solo.

 

In Moulijns werk vindt men echo's van de laatromantiek, en invloeden van componisten als John Adams, Takemitsu, Adès, Britten en van filmmuziek. Hieruit heeft hij een persoonlijke stijl gedestilleerd. Belangrijk hierbij is dat hij niet terugvalt in nostalgische clichés, maar dat het lucide en doorwrocht geconstrueerd is. Niet zelden vindt men gebruik van oude polyfone technieken als de passacaglia. In een recent stuk als Secret Society vindt men ook elementen van geleide improvisatie en oosterse muziek. Moulijn omschrijft zichzelf graag als een 'intelligente romanticus'.

In 2012 legde hij met het Oost Nederlands Symfonie Orkest twee eigen werken vast op een super audio CD voor het label Aliud. In februari 2019 ging Moulijn's Sonate voor piano vierhandig in première voor het pianoduo Martijn en Stefan Blaak. er staan vele uitvoeringen van dit werk gepland, en er zijn plannen voor een CD opname. In december 2019 ging Moulijn's grootste werk tot nu toe Voyage to Creation met groot succes in première. Het is een oratorium voor bariton, koor en orkest, een zetting van het bijbelse scheppingsverhaal, gecombineerd met teksten uit Darwin's De Reis van de Beagle. Momenteel werkt Moulijn aan een groot werk voor vocale solisten en orkest in het teken van de 4 seizoenen, op teksten uit Thoreau's Walden. 

bottom of page